Fekete-fehér fénylés

Rózsássy Barbara József Attila-díjas költővel Mirtse Zsuzsa beszélget

Rózsássy Barbara versei pontosak, finom metszésűek, mint ő maga. E látszólag törékeny, különleges belső világú alkotót súlyos, izzó líra jellemzi. Barbara elkötelezett irodalomszervező is: a Magyar Írószövetség titkáraként segíti a magyar irodalom rögös útját. A hétköznapi életben barátságos, kedves lény, aki mellett jó lenni, akivel mindig jókat lehet beszélgetni. Egyáltalán nem csodálkoztam, amikor kiderült, hogy cicákat is tart.


− Beszélgetésünk címének egyik köteted címét választottam, nem véletlenül. Köteteidben hangsúlyos szerepet kap a fény, a világosság. A fény kultusza egyidős az emberiséggel (gondoljunk csak Apollóra, a fény istenére, vagy Prométeuszra akár), hiszen minden élet belőle származik. Tűzvivő címmel verset is írtál. Mit jelent a fény a számodra? S mindig, minden alagút végén megtalálod magadnak a fényt?

− Kérdésed összhangban van azzal, amit 2010-ben a kiváló irodalomtörténész, Alföldy Jenő írt egyik kötetem kapcsán, A fény költője című írásában, melyben nemcsak a fény szerepét emelte ki, de fény és sötétség különféle kontextusokban visszatérő ellentétpárjára is rámutatott. Figyelme megtisztelő volt, meleg hangú sorainak sokat köszönhetek. Hiszem, hogy a jó kritika útmutatás az alkotó számára. Benne megláthatja önmagát, olyan összefüggések kerülhetnek felszínre, melyek addig szétszórtan hevertek a homályban, s a külső szem segítsége által egyszerre összeállnak egyetlen világos, kontrasztos egésszé. Látod, ez a hasonlat is a fényhez vezetett. Amikor 2014-ben összeállt válogatott verseskötetem, nem volt kérdés, hogy Fekete-fehér fénylés lesz a címe. Azt kérded, az alagút végén mindig megtalálom-e fényt? Nem hiszem. De törekszem rá. Amikor azt nézem, a virágok, a növények hogyan fordulnak a fény felé, miként követik – néha teljes testükkel – a fényt, arra gondolok, ők tudnak valamit. Vagy még inkább: ők tudják igazán, hogyan kell élni. Persze, ahogy az említett kötet címében is benne van, a fénynek is vannak világos és sötét oldalai – bármilyen megfoghatatlannak is tűnik ez.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2018/4. számában

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!