Kik laknak a Másik Oldalon?

Ványai Anita énekessel és Papp-Für János költővel, zenésszel Mirtse Zsuzsa beszélget

Papp-Für Jánossal és Ványai Anitával régóta ismerjük egymást. Összeköt minket a versek szeretete, az irodalom, a Tokaji Írótábor, a közös ügyek. Zenekarukkal, a Másik Oldallal járják az országot, versek megzenésítésével is népszerűsíteni próbálják az irodalmat, és egy ideje ők is beléptek a macskamániások egyre népesebb táborába…

‒ Kezdjük veled, János, mert téged ismertelek meg először. Kettős pályád van: költőként ismertelek meg, akkor jelent meg a harmadik köteted, a Nehogy egyedül című verseskötet, de hamar kiderült számomra, hogy zenei pályafutásod is van mellette. Mesélj nekünk erről a kettősségről – ami igazából szerves kettősség, hiszen a dal és a vers a kezdetekben nem is különült el egymástól.

‒ Hivatalosan zenész vagyok, gitár és művészettörténet szakon végeztem a Nyíregyházi Konzervatóriumban. Az írói pálya csupán tíz évre nyúlik vissza, s időszakonként hol egyik, hol másik művészi formanyelv uralkodott, kivéve az utóbbi néhány évben, amikor mindkettő igen aktívvá vált. Jelenleg mindkettőt alkotóművészeti oldalról igyekszem művelni, hiszen a zenész és zeneszerző párhuzam ugyanaz, mint az író és olvasó kontextus. Nem minden zenész zeneszerző, de minden zeneszerző zenész, és nem minden olvasó író, de minden író olvasó. Ez a lényeg. Így tudnám ezt a kettősséget egy egységgel megmagyarázni.


Folytatás a Macskamánia Magazin 2019/1. számában.
 

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!