Kína és a macskák 1.

Miként viszonyulnak a Távol-Kelet egyik legellentmondásosabb országában a macskafélékhez?

Legendák keringenek róla, hogy eszik a cicákat, a tigrisek fogát a férfierő növelésére használják. Mi igaz mindebből? Milyen valójában Kína és a macskák viszonya? Ennek jártunk utána. Exkluzív sorozatunkhoz egy tizenhat esztendeje Kínában élő hölgy, Kovács Éva támogatását kapta magazinunk, aki egyenesen Pekingből adott interjút, és küldte az információkat nekünk.

A kínaiak a természet részeként, annak egy alkotóelemeként tekintenek az emberre. Hagyományos világlátásuk szerint a hatalmas ég alatt, a földön minden létezőben kétféle, egymással szemben álló, ám egymást kiegészítő energia található meg, a Jin és a Jang. Ahogyan az éjjelek és nappalok, a Nap és a Hold folyamatosan váltják egymást, úgy a hegyeknek is van árnyékos és napos oldala, ahol a Jin az árnyékos, hideg, negatív pólus, a női princípium, addig a Jang a napos, meleg, férfias, pozitív jelleg. A kínai kórházakban a mai napig ezzel a két jeggyel értékelik a leleteket, annak alapján, hogy pozitív vagy negatív-e a teszt eredménye. Ennek a kettősségnek az egyik legkiválóbb megtestesítője a macska. Napközben passzív, lustálkodik, vagy akár egész nap alszik, karmait behúzva édesen dorombol. Ám ha leszáll az éj, aktívvá válik, keskeny pupilláiból hatalmas, világító gombszemek lesznek, a legkisebb neszre is azonnal ugrik, karmait kimereszti, és jaj az útjába kerülő egérnek!
A kínai emberek jelentős része még napjainkban is úgy véli, hogy a macskatartás elsődleges előnye a rágcsálóirtás. Ez az egyik lehetséges magyarázata a macska írásjegy keletkezésének is: az állat, amely elűzi a földekről a palánták kártevőit (állat gyökjel + palánta = mao, a macska írásjele).

A teljes cikket elolvashatja
a Macskamánia Magazin 2018/1. számában.

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!