A macskák világnapjára

A macskák világnapja – február 17. – nem keverendő össze a nemzetközi macskanappal, amit nyáron ünnepelhetünk, augusztus 8-án.

Mivel a cicák annyira közkedveltek, már több világnapot hoztak létre számukra. Öleld meg a macskád nap június 4-én ismeretes, illetve nemzetközi feketemacska-nap augusztus 17-én és november 17-én.

A cicaünnep apropóján most megkísérlünk társadalmunk macskatartó kultúrájára tudatos szemmel tekinteni, illetve mindazon háttérfolyamatokat felkutatni, amik a bársonytalpúak népszerűsége mögött húzódnak. A macskamánia ugyanis nem egyszerűsíthető le annyira, hogy valakinek tetszenek a szép küllemű, arisztokratikus jellemű állatok. Ennél jóval több van benne.
Tulajdonképpen a macskák világnapjához is viszonyulhatunk a karácsonyhoz hasonlatosan. Az ellenpártiak népszerű érve, hogy nem az év három napján kellene szeretettel viszonyulnunk egymáshoz, hanem az év 365 napján. Nos, ugyanez természetesen elmondható a macskák kapcsán is, azonban mi mégis úgy gondoljuk, hogy ahogyan a születésnapok sem véletlenül lettek kitalálva, helyes megemlékeznünk arra, mennyi jót és szeretetet kapunk bársonytalpú kedvenceinktől.

A teljes cikket elolvashatja
a Macskamánia Magazin 2018/1. számában.

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!