Macskák viselkedésproblémái

Sokan küzdünk olyan jellegű nehézségekkel, mint doromboló kedvencünk nem megfelelő vécéhasználata...

– szándékos melléürítés, jelölés –, éjszakai aktivitás, ami zavarja a gazdit, bútorok „manikűrkészletként” használata, agresszív fellépés, vagy az étkezőasztalra ugrálás.

Nem sok hazai forrásból van lehetőségünk tájékozódni a macskák lélektanáról, és ennél fogva gyakran értetlenül állunk ezekkel a gondokkal szemben. Így a megoldást sem mindig tudjuk. Jelen cikkünkben ezeket a problémákat boncolgatjuk Dr. Csúz Andrea állatorvos segítségével.


– Honnan erednek a macskák viselkedésproblémái?

– A macskák tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt alakítottak ki szorosabb kapcsolatot az emberrel, de a szűkebb értelemben vett közös életünk csupán kétszáz éve kezdődött. A viktoriánus korban a városba özönlő emberek a természettől való elszakadásukat igyekezték kompenzálni azzal, hogy „haszontalan” állatokat: ölebeket, macskákat, madarakat tartottak a lakásaikban. Ekkoriban kezdtek kialakulni a különböző macskafajták is. Ezt megelőzően csak laza szövetség volt a macska és az ember között: a cica megfogta a kisebb rágcsálókat, ezzel védve az ember éléskamráját, cserébe pedig az ember megtűrte őt maga mellett, és az ínségesebb időszakokban, telente némi táplálékot juttatott neki, illetve védelmet biztosított az időjárás viszontagságai ellen. A macska azonban továbbra is a „magányosan sétáló macska” maradt, ahogyan R. Kipling emlegeti a meséjében.
Mára a nyugati világban eljutottunk oda, hogy több lakásban van cica, mint kutya. Ez az új környezet a macska számára gyökeresen eltér a korábbi tízezer évben megszokottól, így az ehhez való alkalmazkodás időbe telik – evolúciósan is. Valójában csak most kezdődött meg a macska háziasítása. Az új szerepben sok cica megzavarodik, nem tudja, mikor mi lenne a legjobb válasz a környezet ingereire, ezért egyfajta szorongás, stressz alakul ki bennük. Ha ez gyakran előfordul, vagy közel folyamatosan fennáll, akkor – levezetésként – túlzott viselkedések jelenhetnek meg. Ilyen pl. az indokolatlan félelem, az agresszió, a nem megfelelő alomtálca-használat, a bezártsági stressz, és sorolhatnánk tovább.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2018/4. számában

©2019 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!