Könyvtármacskák

DOROMBOLÓ KOLLÉGA a szekszárdi könyvtárban

Hazánkban is egyre terjed a könyvtármacskák alkalmazásának szokása az olvasás népszerűsítése érdekében. A szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár csatlakozott ehhez a nagyszerű irányzathoz. Nem tudatosan, hanem csupán merő állatszeretetből, mondhatni macskamániából. Beszélgetőpartnerem Liebhauser János, az intézmény vezetője.

– Hogyan találkoztak először Sári cicával? Mikor történt mindez? Ez konkrétan hogyan történt? Mondana, kérem, néhány szóval többet? Odament, dorombolt? Vagy mit csinált?
– Sári 2018 nyarán szegődött az egyik kolléganőnk mellé, aki a könyvtár udvarának a kertjét gondozta. Eleinte kizárólag a hajnali órákban jött be az épületbe, amikor még csak a takarítónő van a házban, majd a többi munkatárs megjelenése előtt ki is ment. De történt egy roppant emlékezetes eset, amikor is 2018. október 4-én a nyitott ablakon beugrott Darvasi László író-olvasó találkozójára. Előrelépkedett a széksorok között, és letelepedett az egyik néző ölében. Ekkortól egyre több időt töltött bent, pláne hogy jöttek a hidegebb idők, de mindig tudta, mikor van 18 óra, amikor a könyvtár bezár. Néha, amíg meg nem szokott minket, kergetőzni kellett vele a könyvespolcok között, mert nem engedte még magát olyan könnyen megfogni.

– Ki kergetőzött vele konkrétan? Felváltva minden dolgozó? Volt egy beosztásuk, hogy ki aznap a soros Sári-kergető? Vagy miként képzeljük ezt el?
– A könyvtár minden hétköznap 18 óráig van nyitva, és a 16 és 18 óra közti ügyeletet felváltva oldjuk meg. Ilyenkor nemcsak a kölcsönző dolgozói vannak itt, hanem más részlegekről is besegítenek a munkatársak. A kergetőzés Szűcs Eda története Sárival. Amikor még nem ismerték annyira egymást, de a délutánjait már bent töltötte, és közeledett a zárás időpontja, Eda megpróbálta ölbe venni, és kitenni az épületből, ahogyan szoktuk, de a cica nem hagyta magát. Megijedt, és a sorok közt kergetőztek, míg végre megtalálta a kivezető utat. Ez párszor megismétlődött, de néhány hónap alatt mindenkit megszokott. Sőt, mintha lenne egy belső órája, amivel háromnegyed hat körül általában a legmélyebb álmából is felébred, és önszántából kimegy.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2022/5. számában!
Keresd az újságárusoknál!

©2023 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!