Önismereti csoport macskákkal

Pszichológia és cica

Milyen csodálatos is lehet önmagunkról többet megtudni egy olyan varázslatos lény segítségével, mint egy intuitív, érzékeny és kedves cica! Pieke Noémival beszélgettem macskás önismeretei csoportjairól.

– Mióta vesznek részt a macskák az önismereti csoportfoglalkozásain?
– Körülbelül három éve kezdtük el ezeket a foglalkozásokat, két örökbefogadott macskával. Alapvetően kutyás tréninget tartottunk akkor még, de egyik résztvevő sem ellenezte, hogy a macskák is jöhessenek.

– Miért vont be cicákat a foglalkozásokba? Miért látta ennek szükségét, milyen hozzáadott értéket tudnak ők képviselni?
– A cicák teljesen másképpen működnek, mint a kutyák. Maguk a résztvevők is eltérően viszonyulnak hozzájuk, máshogyan is viselkednek velük, és persze a macskák reakciói is gyökeresen különböznek attól, amit a kutyáktól megszoktunk. Ha valami nem tetszik nekik, akkor azonnal kilépnek a helyzetből, sokkal kevesebb szociális gát van bennük, mint mondjuk a kutyákban. Trükkökre ugyanúgy meg lehet őket tanítani, de ahhoz, hogy a résztvevők kedvéért végre is hajtsák ezeket, sokkal inkább közös hullámhosszra kell kerülniük velük. Érdemes felvenni az ő ritmusokat, és teljesen ráhangolódni arra, ahogyan éppen érzik magukat. Csak így van esélyünk arra, hogy együttműködjenek velünk.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2020/4. számában

©2020 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!