Négy alfaj egy állatkertben!

Tigrismustra Nyíregyházán

Bár a tigrisek kétségkívül a legismertebb nagymacskák közé tartoznak, melyek számos nép monda-, mese- és hitvilágában töltenek be fontos szerepet, s nagy tiszteletnek örvendenek, mégis úgy tűnik, hogy a XXI. század embere nem törődik velük kellőképpen, nem óvja ezeket a nagymacskákat annyira, hogy az elkövetkező generációk számára is megmaradjanak.

Szerencsére azonban vannak komoly természetvédelmi erőfeszítések, melyek között az alfajtiszta zárttéri tigristenyésztés is kiemelkedő szerepet játszik, s ebben a nemzetközi munkában is kiemelkedő szerepet játszik a Nyíregyházi Állatpark.
Még a XX. század elején mintegy százezer tigris élt szerte Ázsiában. Ma a szabad természetben élő állományokat nem több mint hétezerre becsülik, s ma már csak eredeti élőhelyüknek hét százalékán fordulnak elő. Alfajaik közül háromról csak múlt időben beszélhetünk: a bali tigris az 1940-es években, a kaszpi a ’70-es, míg a jávai a ’80-as években tűnt el Földünkről. A többi

alfaj jövője sem biztos: különösen a dél-kínai tigris áll a kihalás szélén: egyes források szerint kevesebb mint harminc egyede él. De kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják a szumátrai és a maláj tigrist is, pedig ezek a nagymacskák kiválóan alkalmazkodtak az évezredek során az őket körülvevő környezethez.

©2021 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!