Macskagyógyászat

Autoimmun betegségek

Egyre inkább érzékelhető a tendencia, hogy az autoimmun betegségek száma a macskák körében folyamatosan növekszik. Mi ennek az oka, és mit tehetünk a megelőzés érdekében, illetve amikor már kialakult a baj? Beszélgetőpartnerem Dr. Kopócsi Andrea állatorvos.


– Melyek azok az autoimmun betegségek, amelyekkel macskák esetében viszonylag gyakran találkozik?
– A leggyakoribb autoimmun betegség, amivel felkeresnek, a macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása, a FORL. A középkorú vagy idősebb macskák kétharmadát érintheti ez a nyálzással, fájdalommal, fogvesztéssel járó betegség. Eddig a kutatóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy milyen okból aktiválódnak azok a sejtek, amelyek a gyökér felől bontják le a fogakat. Gyakran hoznak hozzám eozinophil granuloma komplex betegségektől szenvedő állatokat is.  Klinikai képét tekintve különböző jellegzetes formákban mutatkozó betegségről van szó. Ezek közös jellemzője, hogy a fehérvérsejtek egy speciális típusa, az eozinophil granulociták játszanak szerepet a tünetek kialakulásában. A betegség pontos okai még szintén ismeretlenek. Ritkábban találkozom az urticaria pigmentosa nevű autoimmun bőrbetegséggel; ez egy fajta-prediszpozíciós bőrbetegség (a szfinx fajtánál fordul elő leggyakrabban), melynek következtében testszerte pörkös sebek alakulnak ki.
–  Az eozinophil granulomának milyen formái vannak? Mivel jár az állatra nézve?
– Az eozinophil plakk egy kiemelkedő, vörös színű, nedvedző bőrelváltozás, mely többnyire a hason, a háton, a comb belső felületén, néha a nyakon és a fejen jelenik meg. Erős viszketéssel jár. Az indolens fekély általában középkorú, többnyire szintén nőstény macskákon jelenik meg, a felső ajkakon mély szövethiány, fekély formájában. Fájdalmas, ezért az állat elutasítja a táplálékot. A lineáris granulóma, ahogy az elnevezési is utal rá, 5-10 cm hosszú, vonalszerűen kiemelkedő, fényes, kemény tapintású elváltozás. Jellemzően a combon, annak hátsó részén jelenik meg, de előfordulhat a pofán is, csomó formájában.

©2021 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!