Macska-nagykövet

A macska tanítása 5300 év távlatából - 6. rész

Más kultúrák macskafélékhez kötődő viszonyát vizsgálva olyan nézőpontokból tekinthetünk saját magunkra, világunkra és értékrendünkre, amire nem lenne lehetőségünk e nélkül a különleges és egzotikus intellektuális utazás nélkül. A védikus civilizáció ősi iratainak macskás vonatkozásait már elkezdtük felkutatni; ezt folytatjuk Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vaisnava teológusa segítségével.

A Hitopadésa klasszikus, háromezer éves hindu alkotás. Ősi történetek gyűjteménye, melyek alapvető életvezetési tanácsokkal vértezik fel az olvasót. Megdöbbentő, hogy a benne szereplő tanítások mennyire aktuálisak a 21. században is. A többnyire állati karakterek tökéletes megszemélyesítői napjaink embereinek. A műből az emberi kapcsolatokra, a kihívásokkal és életfeladatokkal való megküzdésre, a nehézségekkel való szembenézésre egyaránt találunk megoldási javaslatokat. Természetesen macskafélék is bőségesen szerepelnek a szövegekben.
Az öreg tigris és a mohó vándor története
Egyszer egy sűrű erdőben egy öreg tigris egy szent füvet vett a mancsába, és így szólt az arra járó utazóhoz: „Óh, utazó, kérlek, fogadd el ezt az arany karperecet adományként!” Az utazó először arra gondolt, hogy a jószerencséjével találkozott, ám tudatos volt, és arra a következtetésre jutott, hogy kedvezőtlen lehet egy veszélyes forrásból elfogadni még egy kívánatos dolgot is. Megkérte a tigrist, hadd vizsgálja meg a karperecet. Miközben a tigris előrenyújtotta a mancsát, az utazó fejében az járt, hogy nem bízhat meg egy vérengző vadállatban. A nagymacska győzködni próbálta őt azzal az érvvel, hogy fiatal korában számos bűnt követett el, amikor embereket és állatokat ölt, aminek következtében a fiai és feleségei mind meghaltak, ő pedig a magánnyal küzd. Nemrég egy szent arra utasította, hogy vallásos életet éljen, és adományokat osszon. Mostanra pedig megöregedett, a karmai és fogai elkoptak, így aztán nyugodtan megbízhat benne. Hiába adta fel a mohóságot, az emberek nem akarnak hinni neki, mert nem tudják elfelejteni a tényt, hogy a tigrisek akár embereket is esznek. Arra kérte hát az utazót, hogy fürödjön meg a tóban, és fogadja el tőle az adományt. Addig-addig győzködte az utazót, míg végül azon úrrá lett a mohóság, és hitt neki. Belement a tóba, a nagymacska pedig megölte és felfalta.

Folytatás a Macskamánia Magazin 2021/3. számában
Keresd az újságárusoknál!

©2021 Macskamánia Magazin. - Minden jog fenntartva!